Loja Regele Ladislau din Oradea (1876 -1918)

Asociația Cultură în Mișcare vă invită la conferința “Loja Regele Ladislau din Oradea (1876 -1918)”.

Subiectul, pe cat de interesant, pe atat de necunoscut: francmasoneria. Subiectul va fi abordat in contextul infiintarii, la Oradea, a Muzeului Francmasoneriei.

Attila Varga, cercetator la Institutul de Istorie G. Baritiu al Academiei Romane din Cluj Napoca, a efectuat cercetari documentare complexe  in arhivele de profil din tara si strainatate si este in masura sa vorbeasca despre miscarea francmasonica din Oradea si Transilvania (1876 -1918), despre preocuparile lojelor masonice in general si despre Loja Regele Ladislau din Oradea si rolul acestei societati in comunitatea locala, in special.

Evenimentul va avea loc la Hotel Hilton, Oradea, în data de 24 iunie 2016, ora 18.00. Participarea la conferință este gratuită și accesibilă oricărei persoane interesate dar, din motive organizatorice, se face doar pe bază de invitație solicitată la adresă de e-mail: contact@culturainmiscare.ro, in limita locurilor disponibile.

Un eveniment susținut de: Ared, Hilton, Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu, Queen’s Music Pub, Societatea de Avocatura Dehelean & Dehelean.

Program:
18.00 – 18.30 – Primire invitați
18.30 – 19.30 – Prezentare Varga Attila.
19.30 – 20.00 – Q & A
20.00 – 21.00 – Degustare de vinuri Corcova


Attila Varga
Attila Varga

Speaker: Attila Varga, cercetător, Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.

STUDII:

– Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Cluj-Napoca (1997-2001), licenţa 2001, specialitatea: Istorie modernă.

– Masterat, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Specialitatea: Istorie modernă comparată (2001-2002).

– Universitatea „Babeş‑Bolyai”, Cluj‑Napoca (2002‑2006), conducător ştiinţific prof. dr. Nicolae Bocşan. Titlul tezei: Biserica, stat si francmasonerie in Banat si Ungaria (a doua jumatate a secolului al XIX-lea). Doctor în istorie, titlu acordat în 2006.

– Academia Regala Britanica din Londra si Academia Regala din Stockholm, istoria fracmasoneriei din Europa Centrala si de Nord in a doua jumatate a veacului al XIX-lea, post doctorat.

 

DOMENIUL DE INTERES

– Istoria Franc‑masoneriei din Banat, Transilvania şi Ungaria în secolele XVIII‑XIX‑XX;

– Revoluţia de la 1848‑1849 în Transilvania şi Banat;

– Biserica Romano-Catolică din Banat, Transilvania şi Ungaria 1848‑1918;

– Istoria Banatului în secolul al XIX‑lea;

– Formarea elitelor în spaţiul Europei Centrale şi de Est în veacul al XIX‑lea.


Attila Varga, despre Francmasonerie: „Înainte să ajung să cercetez în amănunt documentele lor interne, părerea mea despre francmasoni coincidea cu cea a multor oameni care devorează cu plăcere beletristică despre francmasonerie, dar nu lucrări de specialitate bazate pe surse serioase de arhivă. Experimentam o pendulare ciudată între fascinaţie şi reţinere cu ascendent într-un scepticism flegmatic. Prin prisma clişeelor pe care le citeam în presă sau în alte surse superficial documentate, ajunsesem să privesc lumea lor ca fiind una elitistă, arogantă, conspirativă, antinaţională şi intangibilă. Trăiam chiar certitudinea că „ţara se pune la cale“ în mediile lor cele mai obscure, iar dacă nu dispui de potenţă financiară sau de un background solid, n-ai nicio şansă de a fi bagat în seamă. În plus, am avut mereu şi o reţinere faţă de persoanele care nu simpatizau cu ideea de transparenţă deplină, motiv pentru care am considerat că nu are sens să pierd vremea cu discreţia unor oameni care oricum nu îmi vor oferi niciodată informaţiile de care eu am nevoie.

Aş fi tentat să spun că ar putea fi vorba despre o necunoaştere în profunzime a realităţii, care poate că izvorăşte şi dintr-o anumită zonă de confort cultural pe care nu agreezi să o abandonezi prea uşor. Spre exemplu, este mult mai fascinant şi mai la îndemână a savura scriitura plină de adrenalină a lui Dan Brown, decât să-ţi toceşti nervii, decriptând, pe parcursul mai multor ore, un document de epocă adesea ilizibil ce presupune cunoaşterea limbilor vechi sau noţiuni superioare de simbolistică. În plus, după ce ai parcurs sute de pagini de documente ale diverselor ateliere masonice, s-ar putea să mai descoperi şi aceea că o lume secretă cândva, dar discretă azi poate că nu e chiar atât de rea şi de conspirativă pe cât pare. Şi atunci, fireşte că miturile care cad lasă în urma lor nişte goluri care nu sunt prea terapeutice pentru suflet. Psihologic vorbind, suntem dependenţi, între altele, de frumos, de diversitate şi de siguranţă, iar câtă vreme lângă noi, în imediata apropiere, ştim că mai există încă o lume prea puţin văzută şi cunoscută în profunzimea ei, dar pe care ne putem proiecta propriile frustrări, neîmpliniri şi temeri, atunci reîncepem să ne simţim bine, în imperturbabila noastră zonă de confort.”

Fosta Loja Masonica din Oradea
Fosta Loja Masonica din Oradea

Citeste si articolul de pe www.oradeamea.com  referitor la Loja Regele Ladislau din Oradea.

Un comentariu la „Loja Regele Ladislau din Oradea (1876 -1918)”

Comentariile sunt închise.